Hoeveel onderhoud heeft een barrel sauna nodig ?

Hoeveelheid onderhoud van een barrel sauna

Het onderhoud van een barrelsauna is essentieel voor de prestaties en de levensduur. Hier vindt u een gedetailleerde handleiding over het onderhoud dat een barrel sauna nodig heeft:

Het interieur reinigen

 • Reinig de binnenkant van de sauna na elke 1-2 keer gebruik, of ten minste een keer per week, met een microvezel stofdoek of een vochtige doek.
 • Zo verwijdert u eventueel opgehoopt vuil, stof of zweet.

Drukspoelen

 • Reinig zowel de binnen- als buitenkant van de sauna regelmatig met een hogedrukreiniger om de oorspronkelijke rode kleur terug te krijgen.
 • Drukwassen wordt aanbevolen voor sauna’s die 6 maanden of langer in gebruik zijn.

Hout-penetrerende olie

 • Breng een of twee keer per jaar houtolie aan om het hout te beschermen tegen vocht en UV-schade.
 • De olie helpt de natuurlijke schoonheid van het hout te behouden en voorkomt scheuren of barsten.

Controleren op scheuren

 • Inspecteer de sauna regelmatig op scheuren of beschadigingen in het hout.
 • Als u scheuren ziet, repareer ze dan meteen om verdere schade te voorkomen.

Saunastenen

 • Verwijder de stenen uit de kachelholte en controleer ze op scheuren of slijtage.
 • Vervang beschadigde of versleten stenen als dat nodig is voor een goede warmteverdeling.

Afdichting

 • Controleer of de afdichtingen rond deuren, ramen en ventilatieopeningen intact zijn.
 • Vervang beschadigde afdichtingen om de energie-efficiëntie te behouden en tocht te voorkomen.

Bescherming buitenshuis

 • Als uw barrel sauna buiten staat, is het belangrijk om hem te beschermen tegen de elementen.
 • Gebruik een sauna dek of zeil tijdens periodes van hevige regen of sneeuw om waterschade te voorkomen.

Denk eraan dat goed onderhoud niet alleen de levensduur van uw barrel sauna verlengt, maar ook zorgt voor een veilige en plezierige sauna-ervaring voor de komende jaren.

Hoeveel onderhoud heeft een barrel sauna nodig

Wat zijn veelvoorkomende problemen met barrel sauna’s die onderhoud nodig hebben ?

Barrelsauna’s zijn populaire buitenconstructies die een unieke en ontspannen sauna-ervaring bieden. Maar net als elk ander apparaat hebben ze regelmatig onderhoud nodig om lang mee te gaan en optimaal te presteren. In dit artikel bespreken we een aantal veelvoorkomende problemen met barrel sauna’s die na verloop van tijd kunnen ontstaan en onderhoud vereisen.

Kromtrekken en vervorming

Een van de meest voorkomende problemen met barrel sauna’s is kromtrekken en vervorming. Dit kan gebeuren door blootstelling aan extreme weersomstandigheden zoals een hoge luchtvochtigheid of temperatuurschommelingen. Om kromtrekken en vervormen te voorkomen, is het aan te raden om stevig, vervormingsbestendig loofhout of thermisch gemodificeerd hout te gebruiken bij het bouwen van uw barrelsauna. Regelmatige inspecties en tijdige reparaties kunnen helpen om de structurele integriteit van de sauna te behouden.

Lekken

Een ander probleem dat onderhoud nodig kan hebben is lekkage. Barrelsauna’s kunnen gaan lekken door veroudering, onjuiste installatie of schade aan het hout. Regelmatige inspectie van de verbindingen, naden en het dak van de sauna kan helpen bij het identificeren en aanpakken van mogelijke lekken. Het aanbrengen van een geschikt afdichtmiddel of waterdichte coating kan het binnendringen van water voorkomen en de levensduur van de sauna verlengen.

Gescheurde stenen

Barrelsauna’s gebruiken vaak sauna stenen om warmte op te wekken en een stomende atmosfeer te creëren. Deze stenen kunnen echter na verloop van tijd barsten door herhaalde opwarm- en afkoelcycli. Het is essentieel om de stenen regelmatig schoon te maken en te inspecteren op barsten. Gebarsten stenen moeten meteen worden vervangen om veiligheidsrisico’s te voorkomen en een veilige en aangename sauna beleving te garanderen.

Ventilatieproblemen

Een goede ventilatie is cruciaal voor een comfortabele sauna-omgeving. Onvoldoende ventilatie kan leiden tot overmatige vochtigheid, condensatie en vochtgerelateerde problemen. Door de ventilatieopeningen, luchtinlaten en afzuigsystemen van de sauna regelmatig te inspecteren en schoon te maken, kunt u zorgen voor een goede luchtstroom en ventilatieproblemen voorkomen.

Opzwellen of krimpen van de deur

Barrel sauna’s, vooral als ze buiten staan, kunnen seizoensgebonden veranderingen in het vochtgehalte ervaren, waardoor de sauna deur kan opzwellen of krimpen. Hierdoor kan het moeilijk worden om de deur goed te openen of te sluiten. Het is raadzaam om de scharnieren en het sluitmechanisme van de deur zo nodig bij te stellen om het hele jaar door een probleemloze werking te garanderen.

Elektrische storingen

Sommige barrel sauna’s kunnen zijn uitgerust met elektrische onderdelen zoals verwarmingen, verlichting of bedieningspanelen. Elektrische storingen kunnen het gevolg zijn van bedradingsproblemen, defecte onderdelen of waterschade. Het regelmatig inspecteren van de elektrische aansluitingen, het zorgen voor een goede aarding en het direct verhelpen van storingen kunnen potentiële gevaren helpen voorkomen en zorgen voor een veilige werking van de sauna.

Onderhoud van banken en interieur afwerking

Barrel sauna’s hebben vaak banken en binnenafwerkingen van hout of andere materialen. Na verloop van tijd kunnen deze oppervlakken vuil, vlekken of slijtage oplopen. Door de banken en de binnenafwerking regelmatig schoon te maken en te onderhouden, blijven ze er goed uitzien en blijft de sauna hygiënisch.

Barrel sauna’s hebben regelmatig onderhoud nodig om veelvoorkomende problemen aan te pakken die na verloop van tijd kunnen ontstaan. Door een routinematig onderhoudsschema op te stellen en eventuele problemen direct aan te pakken, kunt u ervoor zorgen dat uw barrel sauna lang meegaat en optimaal presteert. Vergeet niet de richtlijnen van de fabrikant te raadplegen en vraag om professionele hulp als dat nodig is voor complexe onderhoudstaken. Geniet optimaal van uw saunabeleving door uw barrelsauna in topconditie te houden!


Draagt het weer buiten bij aan de slijtage van de barrelsauna ?

 • Vocht en regen: Het weer buiten draagt inderdaad bij aan de slijtage van een barrel sauna. Een van de grootste problemen met een barrelsauna is regen en vocht. Als de sauna niet goed beschermd is, kan er overtollig vocht in het hout sijpelen, waardoor het na verloop van tijd kromtrekt of gaat rotten.
 • Extreme temperaturen: Extreme temperaturen hebben ook invloed op de duurzaamheid van barrel sauna’s. In koudere klimaten trekt het hout samen, wat kan leiden tot mogelijke scheuren of barsten in het materiaal. Omgekeerd zet het hout in warmere klimaten uit. Deze constante cyclus van uitzetten en krimpen kan na verloop van tijd tot structurele problemen leiden.
 • Warmteproductie: Sauna’s produceren een behoorlijke hoeveelheid intermitterende warmte, waardoor het hout uitzet. Na verloop van tijd kan dit bijdragen aan de slijtage als er te veel spijkers en schroeven worden gebruikt bij de constructie van de sauna.
 • Natuurlijke slijtage: Net als elk ander bouwwerk in de buitenlucht krijgt een barrelsauna na verloop van tijd te maken met natuurlijke slijtage. Blootstelling aan de elementen en regelmatig gebruik kunnen hieraan bijdragen. Maar met de juiste zorg en onderhoud kan een barrelsauna vele jaren meegaan.
 • Vereisten voor onderhoud: Barrelsauna’s in klimaten met vier seizoenen zijn gevoelig voor onderhoudsproblemen. Regelmatig onderhoud is nodig, inclusief het behandelen van het hout om het te beschermen tegen de elementen, het regelmatig controleren op tekenen van schade en het snel uitvoeren van noodzakelijke reparaties.
 • Invloed van de locatie: De locatie van uw sauna heeft geen grote invloed op de levensduur. U kunt de sauna overal op uw terrein plaatsen en het hele jaar door gebruiken. Er moeten echter wel bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen, afhankelijk van de specifieke weersomstandigheden op uw locatie.
 • Weerbestendigheid: Barrelsauna’s zijn ontworpen met het oog op het buitenleven. Hun unieke vorm helpt water en sneeuw af te voeren en het gebruikte hout is meestal weerbestendig. Toch is het aan te raden om de saunacabine af te dekken als deze niet wordt gebruikt, om hem te beschermen tegen regen en sneeuw. Hoewel af en toe doorsijpelend water geen kwaad kan voor het hout, is het toch het beste om de blootstelling zoveel mogelijk te beperken.

Welke producten gebruiken voor het onderhoud van een barrelsauna ?

Het onderhoud van een barrelsauna bestaat uit regelmatig schoonmaken om de levensduur en prestaties te garanderen. De juiste producten kunnen deze taak eenvoudiger en effectiever maken, zodat uw sauna een ontspannende en gezonde omgeving blijft. Van milde schoonmaakmiddelen tot microvezeldoeken, hier volgt een overzicht van de essentiële producten die u nodig hebt om uw barrel sauna in topvorm te houden.

Milde schoonmaakmiddelen

Een mild schoonmaakmiddel is een cruciaal product om uw barrel sauna schoon te houden. Een eenvoudig mengsel van zuiveringszout en warm water kan transpiratie- of vuilplekken effectief schoonmaken zonder het hout te beschadigen. Andere natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals witte azijn of citroensap kunnen ook worden gebruikt vanwege hun desinfecterende eigenschappen en aangename geur.

Microvezel stofdoek

Microvezel stofdoeken zijn ideaal voor het schoonmaken van de binnenkant van een barrelsauna. Ze zijn zacht en krassen of beschadigen het hout niet, terwijl hun uitstekende stofaantrekkende eigenschappen ze perfect maken om uw sauna vrij te houden van stof en vuil. Regelmatig gebruik van een microvezeldoek na één of twee keer gebruik kan helpen om uw sauna schoon te houden.

Zachte doek

Een zachte doek is een ander belangrijk product voor barrel sauna onderhoud. Gedrenkt in een milde schoonmaakoplossing kunt u er voorzichtig mee wrijven en vuilvlekken op de oppervlakken van de sauna schoonmaken. De zachte textuur zorgt ervoor dat het hout niet bekrast of beschadigd raakt tijdens het schoonmaken.

Sstoomreiniger

Een stoomreiniger kan een ongelooflijk effectief hulpmiddel zijn om uw sauna grondig schoon te maken. Hij kan in hoekjes en spleten komen die met de hand moeilijk schoon te maken zijn, verwijdert aanslag en doodt bacteriën met stoom van hoge temperatuur. Het is echter belangrijk om te onthouden dat stoomreiniging spaarzaam moet worden uitgevoerd om te voorkomen dat het hout te veel vocht beschadigt.

Niet-giftige zepen

Voor een diepere reiniging kun je overwegen om een milde, niet-giftige zeep te gebruiken. Dit kan vooral handig zijn om de banken en vloer van uw sauna schoon te maken. Vergeet niet goed af te spoelen na het gebruik van zeep om te voorkomen dat er resten achterblijven die kunnen leiden tot giftige dampen wanneer de sauna wordt verwarmd.

Azijn of appelazijn

Azijn of appelazijn zijn geweldige opties voor het onderhoud van uw thuissauna. Ze zijn goed voor het schoonmaken van binnenoppervlakken zonder schade aan te richten. Ze laten ook een frisse, schone geur achter die de sauna-ervaring verbetert.

Goed onderhoud is de sleutel tot het verlengen van de levensduur van uw barrel sauna. Door de juiste producten te gebruiken – milde schoonmaakoplossingen, microvezeldoeken, zachte doeken, stoomreinigers en niet-giftige zeep – kunt u uw sauna schoon en veilig houden. Regelmatige schoonmaakschema’s en zorgvuldige aandacht voor de behoeften van uw sauna zorgen ervoor dat het jarenlang een plek van ontspanning en welzijn blijft.


Barrel sauna met minimaal onderhoud > | Prijzen & Offerte Aanvragen:

Stap 1 van 2 - Tuinkantoor

Hoeveel onderhoud heeft een barrel sauna nodig