Kan je een barrel sauna ook in de winter gebruiken ?

Een barrel sauna in de winter gebruiken

U kunt een barrel sauna ook in de winter gebruiken! Barrel sauna’s zijn speciaal ontworpen om warmte vast te houden en presteren perfect, zelfs bij temperaturen onder het vriespunt. Ze zijn een populaire keuze voor koude klimaten zoals Canada, waar ze het hele jaar door worden gebruikt. Dit is waarom barrel sauna’s geschikt zijn voor gebruik in de winter.

barrel sauna

Tip: een barrel sauna kopen ? Ontdek en vergelijk de barrel sauna prijzen . 

 • Warmte vasthouden: Barrel sauna’s zijn gemaakt van materialen en een ontwerp dat helpt om warmte effectief vast te houden. De ronde vorm van het vat zorgt voor een efficiënte luchtcirculatie en voorkomt warmteverlies. De dikke wanden en isolatie van de sauna dragen verder bij aan een comfortabele temperatuur binnenin.
 • Duurzaamheid: Barrel sauna’s of buitensauna’s zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden, waaronder extreme kou. Ze worden meestal gemaakt van stevige materialen zoals cederhout of andere houtsoorten die bekend staan om hun duurzaamheid en vermogen om temperatuurschommelingen te weerstaan. Dit zorgt ervoor dat de sauna ook in de winter structureel stevig blijft.
 • Snelle montage: Barrel sauna’s zijn relatief eenvoudig op te bouwen, waardoor ze een handige optie zijn voor gebruik in de winter. Je kunt een barrelsauna snel opzetten en van de voordelen gaan genieten zonder uitgebreide constructie of voorbereiding.
 • Geen isolatie nodig: In tegenstelling tot traditionele sauna’s hebben barrel sauna’s niet per se isolatie nodig. Ze zijn primair ontworpen voor buitengebruik en zijn bestand tegen de elementen zonder extra isolatie. Maar het afdekken van de bovenkant van de sauna kan extra bescherming bieden en helpen om de warmte tijdens de wintermaanden vast te houden.
 • Omgaan met sneeuw: Barrel sauna’s zijn ontworpen om sneeuwophopingen aan te kunnen. De afgeronde bovenkant van de sauna voert sneeuw op natuurlijke wijze af en voorkomt overmatige gewichtstoename. Bovendien kan de sauna op elk vlak oppervlak worden geplaatst dankzij de polymeer steunen waarop hij rust, zodat hij zelfs in besneeuwde omstandigheden stabiel blijft.
 • Efficiënte verwarming: Barrel sauna’s maken gebruik van convectie en efficiënt ruimtegebruik om snel en gelijkmatig op te warmen. Ondanks hun gebrek aan isolatie kunnen ze binnen een comfortabele temperatuur opwekken en handhaven, zodat je zelfs in de winter een aangename saunabeleving hebt.

Barrel sauna voor in de tuin kopen

 • Geschikt voor gematigde klimaten: Hoewel barrel sauna’s uitblinken in koudere klimaten, kunnen ze ook goed presteren in gematigde streken waar vriestemperaturen geen belangrijk probleem zijn. Het is echter de moeite waard om op te merken dat extreme temperatuurschommelingen enkele beperkingen van barrel sauna’s in deze gebieden aan het licht kunnen brengen.

Al met al zijn barrel sauna’s een veelzijdige optie die het hele jaar door gebruikt kunnen worden, ook in de winter. Ze bieden betrouwbare warmtebehoud, duurzaamheid en eenvoudige montage, waardoor ze een geweldige keuze zijn om ook bij koud weer te genieten van de voordelen van saunatherapie.

Kan je een barrel sauna ook in de winter gebruiken

Hebben barrel sauna’s extra verwarming nodig in de winter ?

Barrelsauna’s zijn populair geworden bij saunaliefhebbers vanwege hun unieke ontwerp en efficiënte warmteverdeling. Maar als het winter wordt, rijst vaak de vraag: hebben barrel sauna’s extra verwarming nodig? Het antwoord op deze vraag is genuanceerd en hangt af van verschillende factoren zoals de constructie van de sauna, het plaatselijke klimaat en het individuele comfortniveau.

Barrelsauna constructie

Een belangrijke factor bij het bepalen of een barrelsauna extra verwarming nodig heeft, is de constructie. De meeste barrelsauna’s zijn ontworpen om warmte efficiënt vast te houden, dankzij hun ronde vorm en de gebruikte houtsoort. Dit ontwerp zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig circuleert en daar blijft waar het het prettigst is. Hoewel deze sauna’s meestal zonder isolatie worden geleverd, is hun constructie zo dat ze de warmte goed vasthouden, waardoor er in de meeste omstandigheden minder behoefte is aan extra verwarmingsbronnen.

Barrelsauna constructie

Lokale klimaatoverwegingen

Het lokale klimaat speelt een belangrijke rol bij de vraag of een barrelsauna wel of niet extra verwarmd moet worden. In gematigde klimaten doen barrel sauna’s het over het algemeen goed zonder dat er extra warmte nodig is. Maar in gebieden waar de temperatuur vaak onder het vriespunt daalt, kan het langer duren voordat de sauna de gewenste temperatuur bereikt. In zulke gevallen kunnen sommige gebruikers er de voorkeur aan geven een tweede warmtebron toe te voegen om de opwarmtijd te verkorten.

Verwarmingsmechanisme

Het verwarmingsmechanisme van een barrelsauna is een andere essentiële overweging. De meeste barrelsauna’s hebben een kachel van 5 tot 8 KW nodig. Deze kachel werkt prima, zelfs bij het koudste weer, hoewel het op bijzonder koude dagen langer kan duren om op temperatuur te komen. Hoewel een extra warmtebron dus niet strikt noodzakelijk is, vinden sommige saunagebruikers het wel handig om het opwarmproces te versnellen.

Gebruikerscomfort

Individuele comfortniveaus spelen ook een rol bij het bepalen van de behoefte aan extra verwarming. Sommige mensen vinden de temperatuur in een barrelsauna perfect comfortabel, zelfs in de winter, terwijl anderen de voorkeur geven aan een warmere omgeving. Daarom kan de behoefte aan extra verwarming subjectief zijn en van persoon tot persoon verschillen.

Ruimte voor verbetering

Hoewel barrelsauna’s ontworpen zijn om warmte efficiënt vast te houden, zijn ze niet geïsoleerd. Dit betekent dat in sommige gebieden, vooral die met strenge winters, de sauna nogal kil kan worden. In zulke gevallen kan extra verwarming nodig zijn om een comfortabele temperatuur te behouden.

Kortom, of een barrelsauna extra verwarming nodig heeft in de winter hangt af van verschillende factoren. Hoewel het ontwerp en de constructie over het algemeen efficiënt warmte vasthouden, kunnen de plaatselijke klimaatomstandigheden, het verwarmingsmechanisme van de sauna en het individuele comfortniveau de behoefte aan extra warmte beïnvloeden.


Is een barrelsauna duurzaam genoeg voor winterse omstandigheden ?

 • Materiaal samenstelling: De duurzaamheid van een barrelsauna in winterse omstandigheden wordt sterk beïnvloed door de samenstelling van het materiaal. Traditionele barrelsauna’s worden meestal gebouwd met dik hout van hoge kwaliteit, dat bestand is tegen de harde elementen van de winter. Als u een sauna overweegt, is het belangrijk om de specificaties te reviewen en u ervan te verzekeren dat de sauna is gebouwd met duurzame en weerbestendige materialen.
 • Hout van barrel sauna: De keuze van het hout is van het grootste belang bij de duurzaamheid in de winter. Ceder en sequoia hebben bijvoorbeeld een natuurlijke weerstand tegen rotting, insecten en het vermogen om temperatuurschommelingen te weerstaan. Deze hardhoutsoorten hebben dicht op elkaar gepakte nerven die de structurele integriteit verbeteren, waardoor ze zeer geschikt zijn voor winterse klimaten.

Hout van barrel sauna

 • Isolerende eigenschappen: De winterse duurzaamheid van een barrelsauna hangt sterk af van de effectiviteit van de isolatie. Een goed geïsoleerde sauna zorgt voor een constante en comfortabele binnentemperatuur en beschermt u tegen extreme kou. Kies bij voorkeur een sauna met goed geïsoleerde wanden en daken om warmteverlies te minimaliseren en de constructie te beschermen.
 • Constructietechniek: De constructietechniek die wordt gebruikt bij de assemblage van de saunabarrel speelt een belangrijke rol bij de sterkte en veerkracht in de winter. Sauna’s met goed afgedichte voegen en een luchtdichte constructie voorkomen effectief dat tocht en vocht binnensijpelen. Bovendien verbetert het gebruik van messing-en-groef of overlappende constructiemethoden de structurele stabiliteit, wat zorgt voor een robuuste en duurzame sauna.
 • Dakontwerp: Het ontwerp van het dak van de sauna speelt een cruciale rol bij het voorkomen van sneeuwophoping en waterophoping. Een hellend dak ontmoedigt sneeuwophoping en vermindert de kans op structurele schade. Bovendien biedt een overstek extra bescherming aan de wanden door ze te beschermen tegen directe blootstelling aan neerslag, waardoor de algehele duurzaamheid van de sauna wordt verbeterd.
 • Afwerking en afdichting: De buitenafwerking van de sauna fungeert als beschermlaag tegen vocht, UV-stralen en temperatuurschommelingen. Door een topafwerking aan te brengen en te zorgen voor een goede afdichting, behoudt het hout zijn veerkracht, zelfs in de meest barre winterse omstandigheden. Regelmatig onderhoud, inclusief periodiek opnieuw sealen, kan nodig zijn om de levensduur van de sauna te verlengen.
 • Fundering en verhoging: Door de sauna op een stevige fundering te plaatsen, zoals betonnen pijlers of een platform, voorkomt u direct contact met de grond, wat houtrot kan veroorzaken. Het is belangrijk om te zorgen voor goede ventilatie onder de sauna om vochtophoping te minimaliseren. Daarnaast is een goede afwatering rond de saunaplaats cruciaal om ophoping van water te voorkomen en zo de duurzaamheid tijdens het winterseizoen te verbeteren.

Een barrel sauna is bestand tegen barre winterse omstandigheden als er hoogwaardige, weerbestendige materialen worden gebruikt. Hij moet ook een goede isolatie hebben, een stevige bouwtechniek en een dakontwerp dat sneeuwophoping voorkomt. Het aanbrengen van een beschermende afwerking en het plaatsen op een geschikte fundering zijn ook van vitaal belang. Regelmatig onderhoud en aandacht voor deze factoren dragen bij aan de duurzaamheid van de sauna op lange termijn in uitdagende winterklimaten.


Enige tips voor barrel sauna in de winter ?

De winter kan een fantastische tijd zijn om van uw barrelsauna te genieten. Het contrast tussen de hete sauna en de koude buitenlucht zorgt voor een verkwikkende ervaring. Het gebruik van een barrelsauna in de winter vereist echter wel wat extra aandacht om ervoor te zorgen dat de sauna effectief en veilig werkt. In dit artikel vindt u tips voor het beste gebruik en onderhoud van uw barrelsauna tijdens de wintermaanden.

Barrel sauna goed afsluiten

Om te voorkomen dat koude lucht uw sauna binnenkomt, is het belangrijk om te zorgen dat hij goed afgesloten is. Dit betekent de kurken in de afvoerglazen houden en de ventilatieopeningen sluiten als u de sauna gebruikt. Als u zich oververhit begint te voelen, kunt u ze openen om wat koele lucht binnen te laten.

Bescherm uw barrel sauna

Door uw sauna af te dekken als u hem niet gebruikt, kunt u hem beschermen tegen het gure winterweer. Dit kan vooral gunstig zijn voor sauna’s met vaten, die niet goed geïsoleerd zijn. Overweeg ook om dakbedekking toe te voegen om lekken te voorkomen.

Bescherm uw barrel sauna

Voorverwarm je sauna

Door het gebrek aan isolatie kan het bij vatsauna’s langer duren om op te warmen bij kouder weer. Om ervoor te zorgen dat je sauna op de gewenste temperatuur is wanneer je hem wilt gebruiken, kun je overwegen om een paar uur van tevoren te beginnen met opwarmen.

Blijf gehydrateerd

Gehydrateerd blijven is cruciaal als u een sauna gebruikt, vooral in de winter wanneer het risico op uitdroging groter kan zijn. Zorg ervoor dat u voldoende drinkt voor en na uw saunabeurt en neem zo nodig pauzes om af te koelen.

Voorkom schimmelvorming

Om onaangename geurtjes en schimmelvorming te voorkomen, is het aan te raden om het ventilatiegat in de winter open te zetten. Houd uw sauna bovendien schoon met een licht schoonmaakmiddel en warm water om vlekken te verwijderen.

Begrijp de beperkingen

Tot slot is het belangrijk om te begrijpen dat barrel sauna’s in de winter in sommige gebieden nogal fris kunnen worden door hun gebrek aan isolatie. Beperk het aantal keren dat je de deur opent tijdens je saunasessie om te voorkomen dat warmte ontsnapt.

Als u deze tips opvolgt, kunt u de hele winter door genieten van een warme, ontspannende en veilige sauna-ervaring.


Kan je een barrel sauna ook in de winter gebruiken